top of page
Zoeken

Arbeidscontracten: niet-concurrentiebeding

Arbeidscontracten in België: wat werkgevers moeten weten over het niet-concurrentiebeding

Het runnen van een bedrijf is een complexe job. Je moet je bedrijf winstgevend houden, je werknemers tevreden en je concurrentie een stap voor blijven. Maar wat doe je als er één werknemer vertrekt en jouw bedrijfsgeheimen meeneemt naar de concurrentie?


Het is een zorg die veel werkgevers hebben, en daarom wordt vaak een niet-concurrentiebeding in arbeidscontracten opgenomen. Maar voordat je zo'n clausule toevoegt, is het essentieel om de regels en verplichtingen te kennen. Een verkeerd opgesteld beding kan je namelijk meer problemen opleveren dan het oplost.


Wat is het probleem?

Je investeert tijd en geld in het opleiden van je werknemers. Ze kennen je klanten, je processen en misschien zelfs je strategieën. Als zij vertrekken naar een concurrent of zelf een concurrerend bedrijf starten, kan dit je bedrijf schaden. Het niet-concurrentiebeding is bedoeld om dit risico te beperken, maar het moet wel correct worden toegepast om geldig te zijn.


Wat is een niet-concurrentiebeding?

Een niet-concurrentiebeding verbiedt een werknemer om na het einde van zijn arbeidsovereenkomst soortgelijke activiteiten uit te voeren bij een concurrerend bedrijf of als zelfstandige. Het doel is simpel: je wil voorkomen dat een ex-werknemer jouw bedrijfskennis gebruikt om met jou te concurreren.


Wettelijke voorwaarden

Een niet-concurrentiebeding is alleen geldig als het aan strikte wettelijke voorwaarden voldoet:

Als je één van die regels niet volgt, is het beding nietig. Hier zijn de belangrijkste voorwaarden:

  1. Schriftelijk vastleggen: Het beding moet schriftelijk worden vastgelegd, bij voorkeur bij de indiensttreding of bij een latere aanpassing van het contract. Zonder schriftelijke overeenkomst is het beding ongeldig.

  2. Minimumloon:

    • Voor een bruto-jaarloon tussen € 41.969 en € 83.939 (bedragen vanaf 1 januari 2024), mag je alleen een niet-concurrentiebeding hebben als er een CAO is die bepaalt voor welke functies dat mag. In sommige sectoren, zoals het hotelwezen, bestaat zo'n CAO.

    • Bij een bruto-jaarloon van meer dan € 83.939 is het beding meestal wel toegestaan, tenzij een CAO bepaalde functies uitsluit.

  3. Soortgelijke activiteiten: Het beding mag alleen betrekking hebben op werk dat echt lijkt op wat de werknemer bij jou deed. Het mag niet breder zijn dan nodig.

  4. Geografische beperking: Het beding moet beperkt zijn tot de regio's waar je concurrentie kan verwachten. Je kunt dus niet iemand wereldwijd verbieden om iets te doen, en zeker niet buiten België.

  5. Tijdsduur: De maximale duur is 12 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst.

  6. Vergoeding: Als je het niet-concurrentiebeding wilt toepassen, moet je de werknemer betalen voor de periode waarin het beding geldt. Dit is minstens 50% van het brutoloon voor de hele duur van het beding. Bijvoorbeeld: als het beding 12 maanden geldt, moet je de werknemer 6 maanden loon uitbetalen als compensatie.


Wanneer gaat het niet-concurrentiebeding in werking?

Een niet-concurrentiebeding treedt pas in werking als het contract ten einde komt na de eerste zes maanden. Dit geldt voor de volgende specifieke situaties:

  • Als jij de werknemer ontslaat wegens dringende reden.

  • Als de werknemer zelf ontslag neemt zonder dringende reden.

  • Als jullie in onderling overleg de arbeidsovereenkomst beëindigen.

  • Bij het verstrijken van een bepaalde termijn of het voltooien van een specifieke opdracht.

Het beding geldt niet in deze situaties:

  • Als het contract eindigt binnen de eerste zes maanden.

  • Als jij de werknemer ontslaat zonder dringende reden.

  • Als de werknemer ontslag neemt omdat jij als werkgever iets ernstig verkeerd hebt gedaan.


Hoe kun je onnodige kosten vermijden?

Wil je de kosten van de compensatievergoeding vermijden? Dat kan!

Je hebt de mogelijkheid om binnen 15 dagen na het einde van de arbeidsovereenkomst afstand te doen van het beding. Dit doe je met een aangetekende brief. Doe je dit niet, dan ben je verplicht de compensatie te betalen.


Wat als de werknemer het beding overtreedt?

Als de werknemer het niet-concurrentiebeding schendt, moet hij:

  • De ontvangen compensatievergoeding terugbetalen.

  • Een aanvullende schadevergoeding betalen, gelijk aan de compensatievergoeding.

Een rechter kan dit bedrag aanpassen afhankelijk van de omstandigheden.


Bijzondere gevallen

Voor bepaalde groepen werknemers, zoals handelsvertegenwoordigers of werknemers met internationale verantwoordelijkheden, gelden specifieke regels die kunnen afwijken van het standaard niet-concurrentiebeding.


Conclusie: Wees proactief en goed geïnformeerd

Een niet-concurrentiebeding kan een handige manier zijn om je bedrijf te beschermen tegen ongewenste concurrentie, maar het is cruciaal om het correct toe te passen. Zorg ervoor dat je:

  • Voldoet aan alle wettelijke voorwaarden.

  • Voldoet aan alle juridische verplichtingen.

  • De werknemer correct compenseert indien van toepassing.



Door proactief te zijn en je goed te informeren, kun je veel problemen voorkomen en je bedrijf beschermen tegen onvoorziene risico's.


Met deze informatie ben je beter voorbereid op het correct toepassen van een niet-concurrentiebeding in je arbeidscontracten. Heb je nog vragen of heb je hulp nodig bij het opstellen van juridisch correcte documenten? Aarzel dan niet om mij een berichtje te sturen.

1 weergave0 opmerkingen

Comments


bottom of page